O majčinom mleku

lactil-saveti-za-dojiljeMajčino mleko je najbolja i najkvalitetnija hrana za Vašu bebu, napravljena tačno ”po meri” i zadovoljava sve potrebe u ishrani malog čoveka do šestog meseca života.

Lučenje mleka ili laktacija započinje odmah po rođenju. Početne teškoće pri dojenju se najbolje prevazilaze učestalim stavljanjem bebe na dojku i čestim podojima.
Broj podoja je u prvim danima neograničen. U prvih 5 do 7 dana luči se kolostrum - prvo mleko koje je izuzetno gusto, žućkaste boje. Obiluje zaštitnim materijama, prebogato je belančevinama, vitaminima i faktorima rasta.
Nakon 5 do 7 dana mleko će početi da menja boju, jer će kolostrum ili prvo mleko da zameni prelazno mleko, a zatim se pojavljuje zrelo mleko. Količina vode u mleku će biti veća jer se menjaju bebine potrebe. Ono će u prvih 10 minuta biti prozirno i plavičasto, a zatim sledećih 10 minuta gusto i belo. Ono ostaje najbolja i najkvalitetnija hrana za vašu bebu.

Koji je pravilan položaj pri dojenju?

lactil-saveti-za-dojilje2
Pri dojenju zauzmite položaj koji Vam najviše odgovara (sedeći ili ležeći ). Pravilan položaj na dojci ima beba koja je licem okrenuta prema majci, izravnatih leđa (trbuh bebe okrenut ka trbuhu majke), a u ustima je skoro cela tamna površina kože oko bradavice (areola), a ne samo bradavica. Pri sisanju ne sme da se čuje glasno "mljackanje" ili "coktanje". Potpuno naleganje usta bebe na dojku majke  omogućava da mleko pravilno ističe iz grudi u bebina usta.

Kada je beba “PERA ŽDERA”?

Beba najčešće posle podoja povrati višak mleka koji uzme sa progutanim vazduhom. Zbog progutanog vazduha pri hranjenju po završenom podoju treba bebu uspraviti tako da njena glavica i ruke budu naslonjene na rame mame ili tate, a trbuščić u visini ramena. Blagim tapkanjem po srednjem delu leđa izazvati vraćanje progutanog vazduha (podrigivanje).

Kod halapljive bebe pomaže ako se usred podoja podigne da podrigne, pa zatim nastaviti podoj.

Bljuckanje ili slivanje mleka, pa čak i usirenog (kiselog mirisa), ne treba da zabrinjava roditelje pod uslovom da je beba zdrava, raspoložena, dobro napreduje, ima dobro formiranu stolicu. Dobro je znati da ova pojava nije retka. Kod povraćanja u mlazu ( kao vodoskok ) ili veoma učestalog, obilnijeg povraćanja, obavezno se javiti lekaru - pedijatru.

Na koliko sati bebu dojiti? 
Koliko podoja treba da bude u toku dana?
Da li bebu buditi radi podoja?

clockUobročavanje tj. dojenje na određeno vreme, u uvek istim razmacima se ne preporučuje. Razmak između podoja je vremenski period od početka jednog podoja do početka sledećeg.

Često stavljanje bebe na dojku proizvodi dovoljno hormona koji stvara mleko ( prolaktin ) kod mame. Drugim rečima, vaša beba sama sebi "naradi" dovoljno mleka za dobro napredovanje. Razmak između podoja uslovljen je razvijenošću bebe. Beba sa većom porođajnom težinom i većim energetskim rezervama ponekad pravi duži razmak između dva podoja, ali nikada ne bi trebalo da on bude duži od 3 sata... 

pročitaj više

Bebe sa malom porođajnom težinom se obično češće oglašavaju tražeći hranu. Neka odojčad su slabašnija pa se uspavaju. Neophodno ih je rasaniti. U tu svrhu pomaže blaga masaža stopala i dlanova, leđa i nožica, presvlačenje i glasniji govor.

Bebe koje sporije dobijaju u težini treba dojiti češće, danju u razmaku od 2 sata, a noću u razmaku od 3 sata. Bebu treba buditi. Nema razloga za brigu zbog prekida sna, jer će beba posle podoja produžiti da spava i mnogo bolje napredovati.

U proseku beba uzima dojku 10-12 puta dnevno u toku prvih deset dana. Kasnije se do kraja prvog meseca broj podoja svede na osam do deset.

Obavezno bebi dati noćne podoje. Beba će odmah posle podoja produžiti da mirno spava.

Noćno hranjenje odnosno noćni podoji su obavezni u prvih 6 nedelja. I kasnije, kada beba poraste, mogu se uvesti noćni podoji. Ona treba ponovo sebi da "naradi" mleko, tj. poveća količinu mleka u maminim grudima.

Ne zaboravite da se obraćate vašoj bebi tepajući joj, pričajući sa njom, mazzite je i ljuljajte, jer joj je to neophodno za pravilan rast, razvoj i emocionalnu sigurnost.

Prazna, mekana dojka posle obroka, zadovoljna beba, mokre pelene najmanje šest puta u toku dana, stolice uglavnom zlatno žute, uz dobro napredovanje bebe u težini i dužini znaci su da mleka ima dovoljno.

Ukoliko beba dugo spava, ne napreduje u težini, mokri malu količinu ( manje od 6 mokrih pelena dnevno ) tamne mokraće, ima oskudne stolice, neutešno plače pre i posle podoja, najverovatnije je da je vaša beba gladna.

zatvori

Koje namirnice majka treba da koristi u svojoj ishrani?

1403saveti
Neke majke su zabrinute zato što njihovo mleko izgleda slabo i tanko. Na početku podoja mleko normalno izgleda plavičasto i vodeno. To je sasvim uredu. Ovo mleko je bogato belančevinama, mlečnim šećerom, vitaminima i mineralima i zove se prvo ili "prednje" mleko.Pri završetku podoja pojavljuje se tzv. masno mleko ili "zadnje" mleko, koje izgleda belje, jer je bogatije mastima.

Bebi je potrebno i jedno i drugo mleko, tzv. prednje i zadnje. Zato i treba da završi podoj na jednoj, pa tek onda da započne na drugoj dojci.

Majčino mleko je tačno "po meri" njene bebe i zadovoljava sve potrebe u ishrani malog čoveka do šestog meseca života. Majka koja doji svoju bebu treba da ima uravnoteženu ishranu, što podrazumeva 5 obroka

pročitaj više

( 3 glavna i 2 užine ). Uz uobičajenu ishranu potrebno je uneti dodatnih 500 kalorija, što je najbolje uneti u pojačanim užinama (sutlijaš, puding, sendvič).

Posebno treba voditi računa o količini unete tečnosti.

Posle svakog podoja popiti čašu soka ili nezaslađenog kompota ili mleka. U toku dana treba da unese oko 500 ml mleka (2-3 čaše).

Uravnotežena ishrana podrazumeva da se hranom unose dovoljne količine voća, povrća, mesa i mesnih prerađevina ( po mogućnosti mnogo belančevina).

Češće unositi ribu. Riblja čorba bez mnogo začina vrlo je korisna. Preporučuju se salate uz glavni obrok.

Ako se majka pridržava ovih saveta u periodu dojenja oslobodiće se i viška telesne težine.

U slučaju da je majka slabo ishranjena, kada se potroše rezerve stvorene tokom trudnoće majčino mleko i dalje održava hranljivu vrednost.

Za vreme perioda dojenja ne treba izbegavati ni jednu vrstu hrane, ali treba biti umeren sa začinima, posebno onim koji mogu da promene miris mleka (beli luk ) i voditi računa o količini uzete hrane.

zatvori

Ewopharma d.o.o.

Borisavljevićeva 78
11010 Beograd, Srbija

T: +381 11 77 00 585
E: lactil@ewopharma.rs
www.ewopharma.rs